zondag 10 juni 2012

Eentje voor hem...

Allerliefste, je nickname, daar heb ik geen seconde over moeten nadenken. Het was een beetje als grapje bedoeld omdat 'lief' eigenlijk niet echt het eerste is wat je aan jou zou koppelen. Sympathiek, open, sociaal, goedlachs, een plaaggeest, een groepsmens, een levensgenieter, een keikop, soms een beetje verstrooid, etc etc, maar niet 'lief'. Je kan wel lief zijn, maar toch eerder zuur soms. Een beetje een zuurpruim en mopperpot. En toch vind ik je al van dag één lief. (En ik niet alleen. Een paar vriendinnen schieten me af als ze lezen dat ik je met 'zuur' durf te omschrijven. Daar komen straks discussies van.)

Ik heb je wat aangedaan. Sorry daarvoor. Ik wist ook niet hoe het allemaal zou lopen toen ik je negen jaar geleden tegen het lijf liep. Ik wist toen wel al dat ik endometriose had, en heb je dat vrij snel verteld. Al na een maand of twee denk ik. 'Misschien zal het moeilijk worden als we ooit aan kinderen willen beginnen'. Je haalde je schouders op. Je wou helemaal geen kinderen. Je wou de Grote Vrijheid: weg bij je ouders, een fijn lief en heel veel leuke uitstapjes. Wat kon het je schelen?

Nu goed, ik wou er toen ook nog niet meteen aan beginnen. We hadden nog wel wat tijd. Eerst zien of dit lukte. Dan zien of het samenleven lukte. Dan nog een paar reisjes. En toen begon de kinderwens en het pushen van mijn kant.

Ik heb je wat moeten pushen. Sorry daarvoor. Maar ik geloofde in ons. En vooral in jou. Ik voelde tot in m'n kleine tenen dat je een goeie papa zou worden. Dat het in je zat. (Of eigenlijk hoopte ik dat. Het is altijd wel gokken zoiets natuurlijk. Je zit niet in elkanders hoofd. Je weet nooit wat de ander denkt. En je hebt al helemaal geen glazen bol.)

Ik voel en voelde me altijd al degene die jou moest forceren naar de volgende stap; een relatie beginnen, gaan samenwonen, een huisje kopen,... Jij was degene die spontaan voor de deur stond met weer een gevonden kat in de armen. Jij bent altijd zorgzaam geweest. Op onbewaakte momenten. Jij was ook degene die de grenzen verlegde. Die de volgende verre reisbestemming uitkoos (het jaar daarop koos ik weer steevast voor één of andere veilige bestemming in Zuid-Europa).

Het idee om vader te worden, dat leek wel het zwaar van Damocles dat je boven het hoofd hing. Het zou het einde van je Vrijheid betekenen. Wat moet je als één van beide niet meteen een kinderwens heeft, en de ander wel? En niet veel tijd te verliezen? Het spijt me.

En het spijt me totaal niet. Sorry daarvoor. Maar het moment dat R geboren en in die twee minuten dat S nog wat langer in de buik zat, toen wist ik al dat het snor zat. De omschrijving 'je straalde' is zo ontoereikend. Je glunderde. Je ogen leken wel dubbel zo groot als anders. De lach van oor tot oor. En zo trots. De eerste zoon was er. En de tweede bijna.

In de momenten na de bevalling, toen ik moeizaam weer op krachten lag te komen, stond je daar fier als een gieter naast mij: een vader. Een trotse, rasechte papa, genietend van de aandacht met die twee in je armen. Het was zo ontzettend geruststellend en vertederend.

Nu sta je met je zonen te stoefen tegen iedereen. Een echte Daddy Cool. Je hebt al meer pampers verschoond, flesjes en badjes gegeven dan veel vaders van drie of meer. Je bent onlangs eindelijk door de knieën gegaan en hebt toch eens één van je zonen in een draagzak gestoken voor een (strand)wandeling (die babylimousine op het strand, dat rijdt toch niet zo lekker). En je vond het wel tof (hoewel je het niet meteen opnieuw zou doen voor de ogen van je kameraden. Dat vind ik best.)

Je werpt je zonen op en enkele dagen geleden, toen ik stond te koken (wat jij eigenlijk anders bijna altijd doet), hoorde ik ineens een gekir en gelach vanuit de zetel. Ik weet niet wat je aan het doen was, maar jij en S hadden de grootste lol.

Je bent echt de Allerliefste.


3 opmerkingen:

  1. Waaaauuuuuuuuuuuw ... superpapa ...maar ook wel een supermama hoor . Je straalt gewoon , en dat zie ik zelfs zonder foto :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. heel mooi... superpapa en supermama, dat zijn jullie. En wat een prachtexemplaartjes hebben jullie gemaakt, al zie ik er maar eentje half :-)

    BeantwoordenVerwijderen