maandag 25 juni 2012

Erover

Ik kan het niet laten. Ik moet er nog eens op terugkomen. De reactie blijft wat nazinderen (zie vorig stukje). Dit weekend zag ik een groep hippies, stijl dreadlocks, piercings en tattoos, in commune wonend (for real), een bio-leven, u kent het wel. En ik kon het niet laten mezelf de hele tijd af te vragen: was anoniem ook zo'n figuur? Misschien was anoniem wel één van hen?
M'n zus lachte: 'ha ja, da's wel mogelijk. Maar wel tegelijk eicel-donor worden voor vriendin X.'
Ze hadden een heel bio-leven, maar wel stuk voor stuk een gsm/smartphone en anoniem had toevallig ook toegang tot internet... Zeer bio allemaal, net als die piercings en tattoos overigens (of het dochtertje van 8 met roze geverfd haar). Maar ja, anoniem kan ook gewoon de man in cravatte op de trein zijn. Of...

En het zit me niet lekker omdat ik in de verdediging ben geschoten (of toch nog steeds teveel). Waarom moet ik mezelf verdedigen? Deze reactie komt van een vriendin: 'voeg er maar aan toe dat ik hoop dat anoniem dan ook geen medicatie neemt als hij/zij ziek is. Of gelijk geen kleren meer draagt, want dat is ook niet natuurlijk.' En ze heeft gelijk verdorie. Ik hoop dat anoniem eens nadenkt bij het volgende kankergeval in de familie. Is dat dan ook maar gewoon te aanvaarden? 'Goh, pech gehad. Een langer leven was duidelijk niet voor je weggelegd...'

Het is zo gemakkelijk om de overbevolking van de planeet en het oh zo vervuilende ras der mensen als argument aan te halen tégen vruchtbaarheidsbehandeling. Wel, zetten we dan ook maar meteen alle dementerende oudjes en coma-patiënten die jarenlang machinaal in leven worden gehouden voor de muur? Want hej, wat dragen die nu nog bij tot deze samenleving of deze aardbol? Of is dat 'erover', anoniem, denkend aan je grootmoe, die je toch nog steeds je wekelijkse bezoekje gaat brengen ookal ben je even anoniem aan het worden voor haar? Al die oudjes, zij brengen ook een grote hoop pampers met zich mee, hoor.

Kinderen blijven de toekomst. God weet, misschien zit er tussen al die duizenden proefbuisbaby's wel de volgende nobelprijswinnaar die de miraculeuze oplossing weet tegen vervuiling, die vervuiling die jouw autootje/computer/fototoestel/... met zich meebrengen. Denk daar maar eens over na.

Of als je later op pensioen gaat, bedenk dan eens dat S & R mee betalen voor jouw pensioentje, zodat je elke dag je krantje kan lezen. Kom me dan nog eens verwijten dat ik gedaan heb wat elk normaal mens doet: proberen kinderen te krijgen als je daar nu eenmaal zin in hebt.

5 opmerkingen:

 1. Het meest rare is dan nog dat die 'anoniem' zijn/haar reactie compleet out of the blue komt. Op een stukje dat je al eeuwen geleden geschreven hebt.
  Heeft die heel je blog overlopen of gegoogled op IVF-verhalen?

  Soit, als ik mag gokken: een 40-jarige man, lid van de Jehova's en overduidelijk kinderloos.

  Aan anoniem: u bent een held om in al je anonimiteit een beetje uit te halen vanuit je duister hoekje. Echt. Daar moet ge ballen voor hebben.

  Aan Marit: geen hol van aantrekken. S en R zijn meer gewenst en liever gezien dan het gemiddelde Belgische kind.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is normaal dat een mens in verdediging schiet hé. Anoniem verkondigt alsof enkel zijn mening de juiste is en laat geen ruimte voor discussie. Gewoon iemand die zijn leven vult met anderen op hun paard te krijgen en daar voldoening uit haalt ... want voor de rest lukt dat waarschijnlijk niet ...

  Tober

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is me dat hier allemaal .. die Anoniem is duidelijk ne klote vent dat waarschijnlijk een avond alleen voor zijn pc zat en is dacht wie ga ik hier eens kloten? Als dat die mens zijn bezigheid is wel Anoniem zoek dan eens naar een zelfhulpgroep want ge hebt dit meer nodig dan eender wie .

  What the fuck zeg ..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik snap je gevoel helemaal. Je wilt er eigenlijk gewoon geen energie aan besteden, maar het steekt zo dat je bijna niet anders kan! Je stukje hier vind ik ook echt heel goed geschreven. ik snap net als Lie trouwens ook niet vanwaar die reactie zo plots komt. Echt ongelooflijk. Ik hoop dat die anoniem jouw reacties ook leest, al vrees ik dat enige verdere reflectie hem/haar wel niet zal lukken. Maar je hebt gezegd wat je moest zeggen, en goed ook. Ik sluit me verder aan bij al wat er nog van reacties is gekomen, hierboven maar ook op je vorige post.
  Ik hoop dat alles verder goed gaat met jullie!
  knuffel!
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi. Ik lees hier voor het eerst en lees over die stomme anonieme reactie. Kan niet anders dan dat diegene op ivf gezocht heeft, hoe komt hij anders bij een blog van die datum? De reactie getuigt niet van veel verstand dus ik zou het me niet teveel aantrekken. Hoe meer aandacht hij hier krijgt hoe minder hij dat verdient hoor. Het komt zelfs wat frusti over om zo ergens een anonieme reactie te plaatsen. Iemand met een probleem, zo veel is duidelijk.
  Fijne avond, LTC

  BeantwoordenVerwijderen