donderdag 22 december 2011

Muiterij in het park en de 7 weetjes

Ze hebben duidelijk geen zin in slapen vandaag. Terwijl ik ijverig probeer nog wat last minute kerstcadeautjes te bestellen online (gaan winkelen is wat te omslachtig tegenwoordig) en zit te wachten op de verpleegster van Kind en Gezin, wordt er naast me in het park (of de 'box' zoals ze soms ook zeggen) al even ijverig met de armen en benen gezwaaid. Dekentjes en tutten vliegen alle kanten op en zelfs de poezen blijven op een veilige afstand vandaag. Het is pure muiterij. Zolang zij niet slapen, lukt het mij ook niet om me te concentreren op die kerstcadeautjes...

Dus heb ik maar van de nood een deugd gemaakt en heb vliegtuigje gespeeld met R, en een piepend speeltje over S laten huppelen en de kussentjes nog eens goed gelegd en als ze straks nog blijven protesteren, dan steek ik ze nog eens in de baby-limousine (zoals een toevallige voorbijganger onze XL kinderwagen doopte) en ga ik nog wat kijkfiles veroorzaken op de kerstmarkt, hahaha! Misschien vind ik daar nog wel wat cadeautjes trouwens.

Maar eerst, de opdracht die ik van Lie en Babsie kreeg: 7 leuke weetjes over mezelf:

Wist je dat...
1) dat Allerliefste en ik een koppel zijn geworden, misschien toch een beetje een wonder kan genoemd worden. Het eerste wat ik dacht toen ik hem zag (in een kleffe discotheek (of all places...), op Saint-Patrick's Day (of all days...)) was: “wat een rare is dat”. Die avond hebben we geen woord gewisseld. Zijn kameraad vond ik toen een leukere gesprekspartner (zonder meer, voor alle duidelijkheid). Pas toen uitkwam dat we alletwee jarig zijn op de 24ste en alletwee half Hollands zijn, riep ik lachend uit: “Man, wij hebben kéivéél gemeen!” (ik weet niet meer hoeveel ik op had toen) en vond ik hem plots veel interessanter. Intussen zijn we meer dan 8 jaar samen.

2) ik als tiener veel te veel tijd heb gespendeerd met mijn familie op een veel te klein bootje. Mijn grootvader (de Hollander) zat in de marine en heeft de wereld rondgevaren. Nadien greep hij elke gelegenheid om te varen en had later ook een eigen zeilbootje. Na zijn dood hebben mijn ouders dat bootje (eentje van 7m, met een kajuitje ter grootte van een luciferdoosje) overgenomen. De paar jaren daarna zaten we bijna elk weekend, en steevast elke vakantie met 3 tieners en 2 ouders opeen gepakt op (in) dat schuitje. Ik was dol op aan het roer zitten, al minder dol op zeilen, en doodsbang voor de minste golfslag. De laatste vakantie dat ik ben meegegaan, was ik 16 en zijn we door een storm gevaren. Toen had ik gehad.
Nu mis ik varen en het leven rond het water enorm en ben ik dolblij met het vieze kanaal dat hier even verderop voorbij loopt. Elke aak die passeert moet ik gezien hebben (helaas: mooie schepen komen hier niet voorbij).

3) ik geen gaatjes in m'n oren heb. Op m'n twaalfde mocht ik eindelijk gaatjes in m'n oren laten schieten, maar ik wou toen liever iets anders hebben en was ook wel een beetje bang voor dat pistool en de pijn ervan (m'n zus had een allergie gedaan op haar gaatjes en had toch enkele weken met etterende oren gezeten). Sindsdien heb ik nooit de moed gehad om er te laten schieten. En nu nog ben ik er bang voor, zelfs na een tweelingbevalling, na honderden bloedprikken, infusen, en zelfgeplaatste spuitjes. Allerliefste begrijpt er niks van... En ik ook niet...

4) ik als kind een jaar in Nederland heb gewoond. Mijn vader had toen werk gevonden in Nederland. Hij werkte toen in een atelier dat boten bouwde. Dat was... 'wel cool'. (extra weetje: hij heeft toen een kano gemaakt voor ons. Ik was er toen echter van overtuigd dat alle papa's dat deden en was dus slechts matig onder de indruk.) (bijkomend extra weetje: jammer dat ik later watervrees kreeg, en er na een tijdje niet meer in durfde...) Maar over dat jaar in Nederland: dat was net het jaar dat ik naar het eerste leerjaar ging. Halverwege dat schooljaar verhuisden we weer terug naar België. Alleen verhuisde m'n accent niet zo snel mee: ik bleef nog een tijdje plat Hollands praten en daardoor wou geen enkel klasgenootje van me geloven dat ik wel degelijk van Brussel kwam. (Tot op vandaag wilt nog steeds niemand geloven dat ik een geboren en getogen Brusselse ben. Ik spreek veel te netjes... Ookal is dat helaas niet m'n bedoeling eigenlijk... Gelukkig spreek ik al niet meer met een Hollands accent.)

5) ik nog steeds niet weet wat ik later worden wil. Ik ben dan maar een gewone bediende in een klein kantoor waar ik achter mensen aanga die hun betalingen niet op tijd doen (heb ik dit gemeen met Babsie?). In stilte vraag ik me wel al 10 jaar af of in het onderwijs stappen niet toch iets voor mij zou zijn. Ik ben de opleiding (voor het pedagogisch bekwaamheidsbewijs) al drie keer begonnen, maar haak elke keer af bij de eerste oefening die we voor de klas moeten brengen. Dan sta ik daar vooraan met knikkende knieën en een plotse stottervlaag, heeft m'n moed de zaal gegarandeerd verlaten en zie ik m'n voornemens er achterna gaan. Tot zover heb ik dus amper iets gedaan met m'n diploma's.

6) ik een eeuwige twijfelaar ben. Daardoor heb ik ook twee studies gedaan: ik kon niet kiezen. Ik heb zowel fotografie gestudeerd als literatuur en talen. (extra weetje: ik ben rotslecht in talen. Toch in andere talen dan het Nederlands. Dat ik tegenwoordig in zekere mate drietalig ben, heb ik enkel te danken aan drie maanden Engeland als student en anderhalf jaar als bediende in een ééntalige Franse omgeving). Tegenwoordig is m'n frank gevallen dat ik mogelijk een vorm van dyslectie heb (ik had verschillende pogingen nodig om dit woord correct te schrijven...)).

7) ik in momenten van verveling in woordenboeken en encyclopediën kan zitten bladeren en droom van een zeer uitgebreid etymologisch woordenboek. Verder staan m'n boekenkasten vol met boeken over de meest uiteenlopende dingen. Rampen zijn daarbij het meest vertegenwoordigd (een boek over de zwarte dood, over de griepepidemie van 1918 of over de uitbarsting van de Krakatau bijv), maar ik heb ook boeken over wetenschap (sommige begrijp ik al beter dan andere, maar ik vind het allemaal even wonderlijk), kunst (en vooral de technische achtergronden: 'hoe deden die grote meesters dat eigenlijk??' of 'hoe kregen ze vroeger eigenlijk theaters verlicht met kaarsen??') en geschiedenis (specifieke onderwerpen daarin, bv de heksenvervolgingen, of de geschiedenis van het Nederlands).
Dit zijn trouwens fascinaties die ik deel met Allerliefste al verschillen de onderwerpen (nog meer geschiedenis bij hem (vooral over de oorlogen en grote veldslagen) en sport natuurlijk) en het aantal woordenboeken hier swingt de pan uit. Misschien wordt het eens tijd dat we een quizgroepje starten. (Met dank aan Lie voor het ideetje).

8) ik over een kwartier nog XXX leuke weetjes heb bedacht over mezelf en mezelf zal vervloeken dat ik die niet heb geschreven. (Je bent een eeuwige twijfelaar of niet, he.) Dat ons bed maar 1m40 breed is bijvoorbeeld. Da's zo lekker gezellig want we slapen tegen elkaar aan gekleefd. Dat lukt eindelijk terug (met m'n buik ging dat even niet meer) behalve als de tweeling tussen ons in ligt. Dat gebeurt ook soms. Hoe het lukt, is me steeds een raadsel, al moet ik zeggen dat ik al eens een kouwe kont heb gekregen toen die net over de rand bleek te hangen...)

Nu is het de bedoeling dat ik deze opdracht doorgeef aan anderen. Eerlijk gezegd weet ik niet goed aan wie (ik heb de indruk dat dit nogal rondgaat en weet niet goed aan wie het nog niet werd doorgegeven) en ik heb er eveneens een hekel aan om een aantal mensen te moeten kiezen en daarbij anderen misschien te vergeten.
Daarom: wie zin heeft, en de opdracht nog niet kreeg: doe gerust en laat ons iets weten!

2 opmerkingen:

  1. Bedankt! Zo weten we ook weer wat meer zie :-) Ik heb me altijd afgevraagd of Marit je echte naam is. Nooit gehoord, maar dat zal dan iets typisch Hollands zijn zeker?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hé hé nog een credit controller hier in blogland, weet het soms is het een saaie job maar cijfertjes zijn nu eenmaal mijn ding ..
    En nee Marit mijn papa maakte mij geen bootje , eerder een fiets .. liever een ouwe fiets met nieuwe snufjes dan een compleet nieuwe uit de winkel :-)

    BeantwoordenVerwijderen