donderdag 24 februari 2011

Koffie koffie koffie

Ik vraag me af of ik mezelf opnieuw koffie kan leren drinken. Ik ben thee zo beu dat ik de laatste tijd al een paar keer een beker warme melk gedronken heb 's avonds voor tv. Vroeger dronk ik altijd een tasje koffie 's avonds. Ja, ik weet dat dit voor sommige mensen heel vreemd is om zo 's avonds nog thee of koffie te drinken, maar ik heb koffie leren drinken rond mijn 12de-13de. In die tijd hadden mijn ouders de gewoonte om na het eten steevast nog een tasje koffie te zetten en die traditie was zo gezellig en knus dat mijn broer, zus en ik gezellig meededen: een likje koffie, twee suikerklontjes en een sloot melk. En daar dan een koekje bij en op echte extravagante dagen ook nog een toef crème-fraîche erbovenop (op de melk-met-koffie, niet op het koekje, allez heel soms ook op het koekje). En zo heb ik dus in een mum van tijd koffie leren drinken en raakte ik nog sneller dan dat verslaafd aan het zwarte goedje.

En zo kwam het dat ik in het voorbije najaar aan vijf tot zes tassen (lees: bekers) koffie per dag zat, inclusief afkickverschijnselen op (bijna-)koffie-vrije-dagen. Ik was zelfs zo verslaafd dat ik nu nog stééds over koffie begin om de zoveel tijd (vandaag alwéér) en nog stééds goesting heb in koffie ookal lust ik het niet meer sinds ik halverwege mijn eerste en lange Decapeptylkuur eens ziek ben geweest na een tas koffie, nu meer dan vier maanden geleden. De oorzaak blijft onduidelijk en het zal altijd wel een mysterie blijven, maar ik voel me in het diepste van mijn wezen gepakt hier: ik kon mij plots van de ene dag op de andere niet meer gezellig nestelen in Mijn Verslaving. En het vreemde is dat mensen die me nu leren kennen, mij leren kennen als een thee-drinker, niet als de koffieverslaafde zoals ik me voel. Op restaurant moet ik nu vragen of ze thee hebben. Ik lijk wel een watje. Ik zou veel liever kiezen uit de vier espresso's, twee café lungo's of drie cappuccino-smaken... En ik kon alle koffiezaken in de buurt opsommen. Nu moet ik zoeken naar de plekjes waar ze lekkere thee hebben. Nog een geluk dat mijn andere verslaving niet kan afgenomen worden: chocolade. Ookal heeft dat er ook even om gespannen. Toen ik ziek werd, had ik ook chocolade gegeten en het heeft een week geduurd voor ik terug chocolade heb kunnen eten zonder er misselijk van te worden. Maar nu ben ik wel blij dat ik volhard heb.

En zo komt het dat ik me vandaag afvraag of ik het mezelf terug zou kunnen aanleren? Met dat beetje volharding?

3 opmerkingen:

 1. Ja dat ken ik... Ik was vroeger ook koffieverslaafd. Niet zo erg als jij hoor, maar ik moest wel sinds mijn 13de of zo elke morgen mijn tas hebben of ik functioneerde de hele dag niet.
  Tot 2 jaar geleden: in Londen 3 starbuckskoffietjes op 1 dag in mijn lijf gekapt en er ZIEK van geweest. Maagpijn, bibberen op mijn benen en om de zoveel tijd wegdraaien. Nooit zo bang geweest, dacht dat er iets ergs aan de hand was.
  Aanvankelijk hadden we het niet door, maar ik kreeg dat meer en meer en ja, dan gaat een mens denken en overlopen wat dat nu precies uitlokt.
  Sinds ik geen koffie meer drink, is het afgelopen met die afschuwelijke maagpijn.

  Maar ik mis het ook hoor :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben dan toch niet de enige (enfin, wel enigszins andere omstandigheden maar met zelfde resultaat)! Zo tof om te horen :)

  Trouwens, ik heb het niet eens geprobeerd (om toch weer eens te proeven ervan). De geur van Allerliefste zijn tas koffie deed mijn maag al keren, dus heb ik het toch maar gelaten. Ik vrees dat mijn koffiedagen definitief voorbij zijn...
  Tja...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan je niet helpen, ik drink nooit koffie. Iets wat trouwens ook heel eigenaardig gevonden wordt voor een volwassenen. Thee drink ik soms en dat heb ik mijzelf aangeleerd om de koffiepauze op het werk mee te maken. Ze keken anders zo raar omdat ik niet kwam en dus koos ik maar voor thee. Koffie vind ik vies.

  De meest voorkomende vraag is: 'maar wat drink je dan 's morgens?'. Ewelja, melk, hé.

  Koffie werd mij trouwens op mijn 12e afgeraden door de hartspecialist omwille van mijn hartkloppingen. Het is ook niet goed voor de maag, dus zo gezond is het eigenlijk niet. Cola heeft trouwens hetzelfde effect op het/mijn hart (bij teveel), maar dat kan ik dan toch weer niet laten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen